<< Vorige - Volgende >>


Victoriaanse 'court presentation gown'


Victoriaanse 'court presentation gown'
Prachtige en héél bijzondere antieke Victoriaanse zijden 'court presentation gown' met enorme sleep, veel kant en bloemen, ca. 1890.
Dit soort jurk is erg zeldzaam, bijna niet te vinden. Een court presentation gown was een jurk gedragen wanneer een (jonge)dame officieel werd voorgesteld aan het Britse hof. Deze jurken worden gekenmerkt door het lage decollete (een bruidsjurk was hooggesloten!), korte mouwen en een enorme sleep. Altijd wit van kleur of een kleine variatie daarop, en meestal versierd met bloemendecoraties. Court presentations waren alleen weggelegd voor de absolute elite, de aristocratie, en familieleden van het hof.
De jurk bestaat uit een bodice, rok en een enorme afneembare sleep. Ook heeft de jurk nog de originele losse tailleband. De bodice is aansluitend maar geplooid en heeft korte afhangende pofmouwen. De mouwen en het hele bovendeel van de jurk zijn afgezet met heel breed prachtig handgemaakt tamboer (tule) kant. In het midden van de bovenzijde een bloem gemaakt van papier en stof. De rok heeft een hele mooie uitlopende vorm en heeft aan de onderkant hetzelfde prachtige kant gedrapeerd, met ook weer de prachtige papieren en stoffen bloemen (ééntje mist aan de achterkant, niet opvallend). De rok is in de zoom gevoerd met katoenen watten zodat deze mooi wijd uit blijft staan (op de foto's zijn geen onderrok of crinoline gebruikt). aan de achterkant is de rok geplooid zodat deze een kleine bustle vormt. De rok is volledig gevoerd met een vaste onderrok van beige glanskatoen, en een erg leuk detail is dat de rok in één van de naden van de onderrok een verborgen zak heeft. De sleep is enorm... Echt enorm. Ca. 148 cm breed en ca. 212 cm lang. Ook gemaakt van dezelfde zijde en rondom versierd met dat prachtige kant. In een van de onderhoeken een grote applicatie van een kanten strik en papieren en stoffen bloemen. Ook de zoom van de sleep is gevoerd met watten voor extra stevigheid en om ervoor te zorgen dat deze mooi valt. De sleep is helemaal gevoerd en heeft aan de onderkant een aantal lussen zodat de sleep gedragen kon worden. 

De jurk is in hele goede staat. Een paar hele minimale ouderdomsspoortjes, echt heel miniem. De zijde is in uitstekende staat, niet sleets of broos. Het tere fijne kant heeft een paar kleine scheurtjes, maar deze zijn eigenlijk niet te zien zonder te zoeken. De sluiting van de rok heeft het meest te lijden gehad, hier is wel wat slijtage te zien, maar ook dit stuk is zeker niet broos. Geen vlekken!

De jurk heeft een heel klein maatje, taille ca. 55 cm, borst ca. 80 cm. Ook de lengte van de jurk is erg klein, zoals de jurk op de foto's staat is de lengte van schouder tot zoom ca. 130 cm.

Deze jurk zat samen met een bruidsjurk in een kartonnen kleermakersdoos, met daarbij een briefje 'wedding gown & court presentation gown'. De bruidsjurk (in dezelfde stijl) is ook op onze website te vinden.
€ 750.00
Voorraad: OP VOORRAAD / AVAILABLE


Aantal